استفاده از سیم کارت (Subscriber Identity module) به معنی "ماژول شناسایی مشترک" تقریبا به 25 سال قبل بر می گردد و در طول این سالها، مهمترین تغییر صورت گرفته در اندازه و ابعاد این وسیله کوچک بوده است که با پیشرفت تکنولوژی روز به روز کوچکتر گردیده است. با روی کار آمدن گجت هایی که امکان استفاده از سیم کارت را داشتند، سیم کارت های امروزی دیگر پاسخگوی تمام نیازهای دنیای تکنولوژی نبوده و این ماژول های کوچک، در مقایسه با گجت های امروزی باز هم بزرگ بودند. بنابراین دنیای فناوری این بار شاهد ظهور قطعه دیجیتالی کوچکی بود که علاوه بر کاربرد گسترده، جایگزین مناسبی نیز باشند.
eSIM یا (Embedded SIM) به معنی"سیم جاسازی شده" نخستین بار از سال 2017 پا به عرصه تکنولوژی نهاد. این قطعه دیجیتالی که از تمام استانداردها و فناوریهای سیم کارت های قدیمی پشتیبانی می کند، بیشتر در گوشی های هوشمند نسل جدید؛ فرستنده های از راه دور مانند بی سیم و واکی تاکی و یا گجت های هوشمند مانند ساعت و لپ تاپ مورد استفاده قرار می گیرد.
eSIM که شباهت بسیار زیادی به سیم کارت های قدیمی دارد با ابعاد بسیار کوچکتر، ظرفیت استفاده در دستگاههای اکوسیستم اینترنت اشیا را متحمل می شود.
سیم کارت های قدیمی از دو بخش پوسته و بخش فلزی تشکیل می شوند که اطلاعات درون حافظه سیم کارت قرار گرفته و با یک شماره منحصر بفرد از طریق اپراتور اصلی قابل شناسایی است که امکان استفاده از خدمات تماس و اینترنت را به کاربر می دهد. در عوض سیم کارت های الکترونیکی، بر روی مادر بورد گوشی هوشمند یا گجت نصب شده که به کمک آن اطلاعات تمامی دکل های مخابراتی به برد دستگاه منتقل شده و به کاربر این امکان را می دهد تا اپراتور بی سیم، داده یا برنامه خدمات را از طریق نرم افزار تغییر دهد.
برای فعال سازی سیم کارت eSIM لازم است، ابتدا با بخش پشتیبانی اپراتور تماس گرفته و درخواست اختصاص شماره به سیم کارت خود را مطرح کنید، سپس مخابرات، بارکد QR را به ایمیل شما ارسال کرده و شما با اسکن این QR می توانید بعد از راه اندازی شماره؛ وارد پنل کاربری خود شده و به اطلاعات دسترسی یابید. این شیوه خرید و فعال سازی که کاملا به صورت مجازی بوده و حضور افراد در شرکت مخابراتی را از بین می برد، بسیار آسان تر و سریعتر از خرید سیم کارت های قدیمی می باشد.
استفاده از این سیم کارت که تداخلی با ارتباطات مخابراتی ندارد، مانند هر وسیله دیگری دارای معایب و مزایایی می باشد که آگاهی از آنها در به کارگیری بهتر این فناوری کمک شایانی خواهد کرد.
مزیت
· مهمترین مزیت eSIM ابعاد بسیار کوچک و کاربردی آن است.( تقریبا 30 میلی متر مربع )
· حافظه درونی سیم کارت های قدیمی بین 8 تا 256 کیلوبایت ( بیش از 250 شماره تلفن ) می باشد، ولی eSIM با ظرفیت نامحدود، امکان ذخیره سازی نامحدود اطلاعات را دارد.
· eSIM امکان ذخیره سازی اطلاعات در فضای ابری که بسیار ایمن تر است را دارا می باشد.
· در گوشی های فعلی سخت افزاری برای نصب و قرار گرفتن سیم کارت وجود دارد که در صورت جایگزینی با eSIM ، این قطعات حذف شده و امکان جایگزینی قطعات جدید وجود خواهد داشت که در نتیجه می توان دستگاهی با قطر نازک تر و ظاهری ظریف تر داشت.
· در eSIM برای تغییر اپراتور یا شماره نیازی به تعویض سیم کارت نیست و این کار به صورت مجازی صورت خواهد گرفت. بنابراین در مسافرت های خارجی نیز نیازی به تهیه سیم کارت جدید نخواهید داشت.
· در eSIM استفاده همزمان از چند اپراتور بدون استفاده از سیم کارت جداگانه فراهم است.
· در eSIM تغییر سیم کارت بدون نیاز به وسایل جانبی صورت می گیرد.
معایب
· در حال حاضر استفاده از این تکنولوژی گران قیمت است و دستگاه هایی که مجهز به این تکنولوژی هستند، قیمت نسبتا بالایی دارند.
· برای انتقال اطلاعات تماس به دستگاه دیگر، باید اطلاعات را ابتدا آپلود، سپس به دستگاه دیگر دانلود کنید.
· در حال حاضر به علت آماده نبودن بستر و زیر ساخت های استفاده از این تکنولوژی مشکلات مختلفی مانند کیفیت و سرعت اینترنت و مکالمات وجود دارد.
· سیم کارت های فیزیکی قابل تعویض می باشند، ولی eSIM قابلیت جابجایی ندارد؛ یعنی سیم کارت با گجت یکپارچه شده و قابل جدا شدن نمی باشد.
· برای جلوگیری از ردیابی، کاربران می توانند سیم کارت های قدیمی خود را از دستگاه خارج کنند، ولی این امکان در eSIM وجود ندارد.
eSIM و جهان پیش رو
نخستین بار شرکت اپل در گوشی های هوشمند خود مانند آیفون 12 و آیفون 11 از این فناوری استفاده کرد و رفته رفته کمپانی های دیگر مانند سامسونگ نیز به ارائه دهندگان این سیستم پیوستند. در ایران نیز شرکت ایرانسل اولین شرکتی که از سال 96 نسخه آزمایشی eSIM را امتحان کرد و امروزه تا حدودی امکان پشتیبانی از این تکنولوژی در کشور فراهم است که البته امیدواریم به زودی، شاهد بهره مندی کامل کاربران از این تکنولوژی باشیم.
هم اکنون در مشخصات برخی از لپ تاپ های برندهایی مانند سامسونگ، ایسر، دل، اچ پی، لنوو، ایسوس و مایکروسافت پشتیبانی از این فناوری دیده می شود. کارشناسان پیش بینی می کنند که در آینده ای نه چندان دور همه گوشی های هوشمند و تبلت ها از eSIM پشتیبانی می کنند. چرا که eSIM انعطاف پذیری بیشتری در مدیریت خدمات داشته و برخی از پروژه های نظامی مانند هواپیمای بی سرنشین، ردیاب های مکان یابی و حسگر های حرارتی با استفاده از آن راحت تر انجام می پذیرد.
مشخص است که استفاده از این تکنولوژی علاوه بر مجهز بودن گجت ها به سخت افزار داخلی، احتیاج به بستر سازی های پیشرفته نیز داشته تا کاربران بتوانند با در نظر گرفتن شرایط و استانداردهای مد نظر از پتانسیل بالای این فناوری بهره مند گردند
منبع: وبلاگ رندباز.
:: بازدید از این مطلب : 287
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0